KNRM-post Westkapellebestaat 100 jaar.

Op 11 november 2011 bestond het station Westkapelle van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij honderd jaar. Daar werd die dag bij stil gestaan tijdens een herdenking op de zeedijk. Er wordt een krans gelegd op de plek waar het Finse schip City of Benares destijds verging en in het Polderhuis is er een expositie over 100 jaar KNRM. De KNRM bestaat uit vrijwilligers.
Bij de herdenking was burgemeester van der Zwaag van Veere aanwezig, tevens voorzitter van het KNRM reddingsstation Westkapelle. Ook was een vertegenwoordiger van de Finse ambassade aanwezig. Tijdens de herdenking zijn de vlaggen van Nederland, Finland en de KNRM halfstok gehangen. Er werd een krans in zee gelegd en met het wipperkanon werd één saluutschot gelost.

Schipbreuk
De KNRM-post werd opgericht enkele weken na de schipbreuk in 1911 van het Finse schip City of Benares. Daarbij kwamen negen Finse matrozen om het leven, ondanks de hulp van Westkappelaars, die een levende ketting in zee vormden om de drenkelingen te redden. Tien opvarenden werden gered.

Wipperkanon
In het jaar van de scheepsramp kwam er ook een wipperkanon bij de reddingspost. Daarmee kan een lijn wordt overgeschoten vanaf het strand naar een schip. Aan die lijn zit een soort reddingsbroek, waarin iemand kan hangen. Zo worden drenkelingen overgebracht van het schip naar het strand.

Wrak
Restanten van het wrak bleven 95 jaar op de kustlijn tegen de dijk liggen, maar zijn nu in de museumtuin van het Polderhuis gelegd. Zo vormen zij een blijvende herinnering aan de dappere dorpsmensen die mensen in nood probeerden te redden.

De Veerse Bode wijdde op 16 nobember 2011 onderstaand artikel aan de 100-jarige KNRM:

 15 november 2011