Stefanus Gabriëlse en Elizabeth Verhage trouwden in 1951 in een Zwitserse noodbarak

Auteur: door Annemarie Zevenbergen, PZC,  donderdag 06 oktober 2011 | 07:30

WESTKAPELLE - Ze herinneren zich de huwelijksdag zestig jaar geleden nog.

Niet in detail, maar wel dat de huwelijksvoltrekking plaatsvond in een van de zes Zwitserse na-oorlogse barakken in Westkapelle

Het echtpaar Elisabeth Johanna (86) en Stefanus Gabriëlse-Verhage (84) vierden woensdag zijn 60-jarig huwelijksfeest. Bescheiden weliswaar, want het echte feest is vrijdag. Een receptie in Westkapelle Herrijst gevolgd door een koud en warm buffet. Met optreden van mondharmonicaorkest De Krekels, want daar heeft Stefanus ook bij gespeeld.
Het stel leerde elkaar in 1946 kennen op de terugreis van een collecteronde voor het wijkcentrum door het westen en oosten van Nederland. Ze zijn geboren en getogen in Westkapelle. Alleen Elisabeth was een tijdje geëvacueerd in Krabbendijke door de inundatie.
Stefanus werkte tot 1987 mee aan een groot aantal dijkverzwaringsprojecten, zowel in Zeeland als daarbuiten. Zijn laatste klus was aan de Westkapelse dijk.
Elisabeth is volgens haar man een begenadigd aardappelschilster. "Ze deed dat al tijdens de wederopbouw, samen met andere dorpsvrouwen. Ze kan dat nu nog, terwijl ze slecht ziet, in één schil van zo'n zestig centimeter lang."
Het paar kreeg drie kinderen en zes kleinkinderen.