Unieke tentoonstelling van vergeten kunstenares in Het Polderhuis.


Vrijdagmiddag 26 juni ging in het museumcafé van Het Polderhuis de tentoonstelling Frieda, herontdekt Zeeuws werk van Frieda Rutgers van der Loeff-Mielziner van start.
De expositie is gewijd aan een opmerkelijk kunstenares, die sinds haar dood in 1948 volledig uit de aandacht verdween.
Het gaat om Frieda Rutgers van der Loeff-Mielziner (1877-1948), die in de  jaren twintig en dertig van de vorige eeuw veelvuldig in Westkapelle heeft gewerkt. Ze was net zo gefascineerd door het dorp en zijn inwoners als  Charley Toorop en Denis Galloway.
Marjan Minderhoud en Ans Dingemanse van de Polderhuiswerkgroep Wisselexpositie kwamen  de kunstenares op het spoor door een artikel van haar hand in een Duits tijdschrift uit 1932, getiteld “Westkapelle und seine Bewohner. Aus einem der interessantesten Dörfer Hollands”.
Doordat zij haar werk niet wilde verkopen is het in de vergetelheid geraakt en nu in Westkapelle herontdekt. De werkgroep heeft contact kunnen leggen met de kleinkinderen en zo een gedeelte van dit werk kunnen achterhalen
Voor haar verblijf in Westkapelle huurde zij een huisje en de toen nog jonge Maria Johanna Kaland (1909-1975) werkte bij haar als dienstmeisje. Maria (Cijsouw)-Kaland heeft na het vertrek van de kunstenares uit Westkapelle in 1936 nog lang met haar gecorrespondeerd.
In haar Middelburgse tijd, van 1918 tot 1930, onderhield de kunstenares nauwe contacten met kunstenaars als Reimond Kimpe, Louis Heymans, Gerard Jacobs en Jan Toorop.
Toen de Haagse kunstzaal Bennewitz in 1938 aan haar oeuvre een tentoonstelling wijdde, roemden critici met name haar 'rake karaktertekeningen' van dat 'stugge grimmige volk van West-Capelle', waar ze tot 1936 soms wekenlang intensief werkte.


De opening van de expositie werd verricht door Ans Dingemanse. De kleinzoon en de in Amerkia wonende kleindochter van de kunstenares voerden ook het woord en toonden zich bijzonder ingenomen met de expositie en hernieuwde belangstelling voor hun oma.
De tentoonstelling bestaande uit schilderijen, tekeningen, litho’s en brieven is te zien tot en met 4 oktober 2015.

Gepl. 27 juni 2015