"Mythos Westkapelle", een ode aan het Jugendheim en zijn mensen

De oude "School met den Bijbel' aan de Zuidstraat is sedert 1960 een jeugdvakantiehuis, het Jugendheim van de Evangelische Gemeinde Mülheim-Saar (Dld). Christel Squarr is met haar man al jaren verbonden aan de Evangelische Gemeinde en het Jugendheim. Recentelijk verscheen haar boek "Mythos Westkapelle", waarmee zij een hommage brengt aan het Jugendheim en alle mensen die zich daarvoor ingespannen hebben, waaronder veel Westkappelaars.

Het boek beschrijft hoe de Duitse kinderen omstreeks 1958 in Westkapelle terecht kwamen voor hun toen broodnodige vakantie. Als vakantieoord diende aanvankelijk de noodboerderij die vlak bij de molen stond, op het huidige Europaplein. In 1960 kwam de oude chr. school buiten gebruik; hij werd verhuurd en later verkocht aan de Duitse kerkorganisatie, die de school ombouwde tot vakantiehuis.
Het boek bevat bijzonder veel historische informatie, over Westkapelle en natuurlijk ook de lotgevallen van de mensen die het Jugendheimproject mogelijk maakten en ooit als kind hun vakantie in Westkapelle doorbrachten. Daarnaast veel interviews met betrokkenen.
Het Duitse jeugdvakantiehuis was zo kort na de oorlog een uniek project, wat heeft geleid tot intensieve contacten tussen Westkapelle en Mülheim.

De schrijfster Christel Squarr koos voor haar boek de subtitel "Hommage an ein Werk und seine Helfer".
Op 5 juni 2015 werd het boek "MyThos Westkapelle" door de schrijfster officieel gepresenteerd tijdens een sessie in Het Polderhuis. daar is het boek ook te koop.

Gepl. 10-6-2015