Hoe Walcherse kerkdorpen vervielen tot kleine buurtschappen
Dr. Aad P. de Klerk, werkzaam bij de Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland houdt een inleiding over de gekrompen dorpen binnen de gemeente Veere op donderdag 1 maart a.s. in het museum Het Polderhuis te Westkapelle.
Hij zal het hebben over Boudewijnskerke en Poppekerke, buurtschappen bij Westkapelle, maar ook over Buttinge, Hoogelande, Sint Janskerke, Krommenhoeke, Mariekerke, Poppendamme, Werendijke, en Zanddijk.
Deze nu onopvallende mini-dorpjes hebben een interessante geschiedenis. Ooit waren het dorpen met een eigen kerk. Rond 1300 waren er zesendertig parochies op Walcheren. Het voortbestaan van een dorp was afhankelijk van het behoud van de kerk.
Bij Westkapelle werd in 1851 de ruïne van Ser Poppekerke opgeruimd. In 1870 werden de resten van de verwoeste Sint Nicolaaskerk van Boudewijnskerke afgebroken.
Ruïne van de kerk van Poppekerke (omgeving Schoutsweg) in 1851
De vliedbergen die bij de dorpen hoorden komen in de presentatie van Aad de Klerk ook aan de orde. Zo lag bij het kerkhof van Poppekerke een vliedberg die in 1834 acht meter hoog was. Op de behouden gebleven berg van Boudewijnskerke moet ooit een torentje hebben gestaan.
De presentatie, georganiseerd door de Stichting Cultuurbehoud Westkapelle, begint om 19.30 uur. De toegang is gratis.
21 februari 2012