Aftrap Serious Request

Al vele jaren staat Nederland vlak voor kerst op zijn kop door Serious Request. Ook dit jaar weer, in de week van 18 tot en met 24 december, sluiten drie dj's van Radio 3FM zich op in een glazen studio op de Grote Markt in Haarlem. De dj's eten zes dagen niets en maken 24 uur per dag live radio en televisie. Ze roepen in die week zoveel mogelijk mensen op om in actie te komen om geld in te zamelen voor slachtoffers van armoede en oorlog.  De eerste editie in 2004 bracht € 915.955 op voor de vluchtelingen in Darfur. Sindsdien zetten 3FM en het Rode Kruis elk jaar succesvol een stille ramp op de kaart. In 2013 werd een recordbedrag van € 12.302.747 opgehaald voor het terugdringen van het aantal kinderen dat sterft door diarree.
Een Zeeuws Glazen Huis in Oostkapelle heeft ook bijdragen geleverd aan deze landelijke actie. Na twee edities in Oostkapelle, wordt de actie in 2014 georganiseerd in Westkapelle. Het Glazen Huis komt te staan in de Zuidstraat bij Het Kasteel van Batavia. Inmiddels zijn er al veel acties in voorbereiding en heeft zich ook een groot aantal vrijwilligers aangemeld. Zaterdag 18 oktober 2014 werd bekendgemaakt welke dj’s zich in het Glazen Huis gaan opsluiten.De "gelukkigen" zijn Jordy Conté, Jeroen Burgs, Sander Willemse en  (als tijdelijk vervanger van Jordy) André Theune.


De SR-dj's Jordy Conté, Jeroen Sander Willemse en Jeroen Burgs. Foto Izaäk Verkeste

In de PZC van maandag 20 oktober 2014 staat over SR-Westkapelle het volgende artikel van Henk Postma:

Nog twee maanden te gaan, maar Westkapelle warmde zich zaterdag al op. Horecazaak Kasteel van Batavia was volgelopen voor de bekendmaking van de vier dj’s die daar in de week voor kerst zes dagen vastend plaatjes draaien om zo veel mogelijk geld in te zamelen voor Serious Request. Westkapelle neemt daarmee het stokje over van Oostkapelle, waar de afgelopen twee jaren bedragen van 118.000 en 88.000 euro zijn ingezameld. Onder het motto ‘Handen af van onze meiden’ komt Serious Request dit jaar op voor vrouwelijke slachtoffers van seksueel geweld in oorlogs- en conflictgebieden.
In Westkapelle wordt er een Glazen Huis voor gebouwd tegen de gevel van Kasteel van Batavia. De dj’s die er hun intrek nemen zijn oudgedienden Jordy Conté uit Westkapelle en Jeroen Burgs uit Oostkapelle, en twee nieuwe gezichten: Sander Willemse uit Domburg en Jan Theune uitWestkapelle. De laatste is er bij gehaald om zijn dorpsgenoot Jordy Conté een tijdje te vervangen. Die moet namelijk twee dagen verstek laten gaan wegens werkzaamheden elders.

Er komt bij het Glazen Huis ook een evenemententent te staan. Het streven om zo veel mogelijk Walchenaren, en liefst ook andere Zeeuwen in beweging te krijgen, heeft inmiddels al veel weerklank gevonden. Nu al hebben meer dan vijftien bedrijven hun medewerking toegezegd en zijn tientallen geldinzamelingsacties in voorbereiding, vooral ook in Westkapelle zelf. Zo houdt voetbalvereniging De Noormannen op 11 december een sportquiz ten bate van Serious Request, heeft korfbalvereniging De Stormvogels een speculaaspoppenactie aangekondigd en hebben ook muziekvereniging OKK en het koor Exaudi toegezegd in actie te komen.
Op vrijdag 28 november vindt er een Noordse Wintermarkt plaats met een grote diversiteit aan kramen, met muziek, eten, drinken, vuurkorven, feestverlichting en een springkussen. De markt is van 15.00 tot 20.00 uur in de Noordstraat. Er is dan van alles te koop, van sieraden tot natuurproducten, van brocante tot bloemen, en van steigerhout tot mutsen, sjalen en etenswaren. Je kan er zelfs terecht voor een massage.

,,Gelukkig is Westkapelle nu ook besmet met het Serious Request-virus”, zei initiatiefnemer Hans Burgs van de twee vorige edities in Oostkapelle zaterdagavond bij het overdragen zijn ‘sleutel’ aan het organisatiecomité in Westkapelle. Dat gebeurde in het bijzijn van burgemeester Rob van der Zwaag, die nog maar weer eens opmerkte trots te zijn op het saamhorigheidsgevoel in de Veerse dorpen.
Zaterdag vonden in Westkapelle ook alvast een muziekquiz en een loterij plaats ten bate van de actie.

Gepl. 20-10-2014