Ode aan Charley Toorop opgericht en onthuld.

Op initiatief van de Stichting Verbeelding Caharley Toorop is op de dijk een herinnneringsbeeld en eerbetoon aan de schilderes Charley Toorop geplaatst. Zaterdag 9 novembrer 2013 werd het beeld onthuld door Carla Peijs, oud-commissaris van de koningin, samen met een kleinzoon van de schilderes.

Het beeld herinnert aan de relatie tussen Charley Toorop en Westkapelle en hoe zij elkaar beïnvloedden en inspireerden. Toorop kwam in 1924 voor het eerst in Westkapelle. Zij logeerde dan in hotel De Valk. Hier kwamen veel van haar belangrijkste kunstwerken tot stand, zoals Aan de Toog, Muzikanten en Dansende Boeren en Boerengezin. Meer over Charley Toorop.

De Ode aan Charley Toorp is een sculptuur van de kunstenaar Gijs Assman. Het symboliseert de symbiose van twee werelden, twee leefwijzen, die van de mondaine kunstenaars en bohemiens en het "oerleven" in het toen nog tamelijk geïsoleerde Westkapelle.

Ans Dingemanse-Dieleman, voorzitter van de Stichting, was trots en gelukkig, dat het na veel inspanningen gelukt was een herinneringsbeeld beeld voor Charley Toorop te realiseren. Zij schetste de vele activiteiten en subsidie- en sponsoraanvragen.


Het op 9 november 2013 onthulde beeld
Foto Jan Kaland

Gepl. 10 november 2013