Oud-burgemeester van Westkapelle Th. H. de Meester overleden


Theodoor Herman de Meester (1926-2019) als burgemeester van Westkapelle

Theodoor Herman de Meester, van 1959 tot 1966 burgemeester van Westkapelle, is op 2 december 2019 overleden. Hij was 93 jaar oud. De laatste jaren van zijn leven speelde zijn hoge leeftijd hem parten en verbleef hij in het Gasthuis in Middelburg, waar hij ook overleed.
Per 16 oktober werd De Meester benoemd tot burgemeester van Westkapelle. Hij was op dat moment Luitenant der zee 1e klasse bij de Koninklijke Marine en had gevaren als commandant van een eskader mijnenvegers. Op 9 november 1959 werd hij ingehuldigd als burgemeester. Vlak daarvoor was hij feestelijk ingehaald in Westkapelle, op de traditionele wijze met zijn gezin gezeten in een open landauer, met handkracht getrokken door een groep Westkappelaars. 
De Meester stond aan het hoofd van het gemeentebestuur in een tijd dat Westkapelle zich als badplaats begon te ontwikkelen. Daarin nam hij zelf de nodige initiatieven, o.a. met de ontwikkeling van het recreatiegebied aan de Joossesweg. Ook de dorpsuitbreiding van Westkapelle kreeg tijdens zijn burgemeesterschap vaste vorm met de afronding van het plan “Noord” en de woningbouw op diverse locaties. Op zijn instigatie werd de Sherman tank, die voorbestemd was om te worden gesloopt voor oud ijzer, behouden en als oorlogsmonument op de dijk geplaatst. Toen in de kermisweek van 1961 het gezin De Meester werd verblijd met de geboorte van een zoon besloot de burgemeester de feestvreugde te verhogen door de kermis met één dag te verlengen; de carrousel en de zweefmolen draaiden dinsdags, wel, maar de Westkappelaars toonden zich, kermismoe als zij waren, niet gevoelig voor deze bestuurlijke frivoliteit. 
Op 1 september 1966 verhuisde De Meester met zijn gezin naar Markelo, waar hij zijn burgemeesterscarrière voortzette. Maar in 1971 kwam hij terug naar Zeeland als burgemeester van Zierikzee.
Hij ging met daar met vervroegd pensioen op 1 september 1986, waarna hij zich vestigde hij in Veere. Hij toonde zich nog regelmatig zeer betrokken bij Westkapelle en was o.a. een fervent bezoeker van de concerten van het Westkappels (Dames)koor.

Gepl. 4 december 2019