Dubbelportret, geschilderd door Charley Toorop, onder de hamer

Het schilderij "Boerenpaar" van Charley Toorop is aangeboden bij een algemene taxatiedag in het Rijksmuseum Twenthe, georganiseerd door het veilinghuis Christie's. Het gaat om een dubbelportret van een man en een vrouw uit Westkapelle, olieverf op linnen, 62 x 46 cm groot en daterend uit 1927.
De titel van het werk doet veronderstellen dat het een (echt)paar betreft, maar in wezen zijn het twee verschillende portretten. De afgebeelden onderhouden geen zichtbare relatie met elkaar en hebben geen enkel contact. De verhouding tussen de twee koppen stemt ook niet overeen met de werkelijkheid. Ook in andere schilderijen uit die periode blijkt, dat Charley Toorop toen meer aandacht had voor de afzonderlijke figuren dan voor hun onderling verband.
Het werk is kenmerkend voor de toenmalige stijl van Charley Toorop en neigt al sterk naar de Nieuwe Zakelijkheid.

Het is niet bekend wie de geportretteerden zijn. De man is vermoedelijk Janis Huibregtse (1903-1989) alias Jôôs Fret, die meermaals door Toorop is geschilderd, o.a. op het bekende "Aan de toog" , dat hangt in het Zeeuws Museum. De vrouw zou de dochter van Charley Toorop's hospita kunnen zijn, Willemina Dieleman-Minderhoud (1910-1996).

Hoewel het wel in literatuur over Charley Toorop wordt genoemd, is het een vrij onbekend werk uit een particuliere collectie.
Christie's gaat het schilderij veilen op 17 juni 2014 in Amsterdam. De geschatte opbrengst is € 20.000 à 30.000.

Meer informatie over Charley Toorop en haar werk

Gepl. 26 mei 2014