Een onderdeel van het Zeeland Nazomer Festival is de gratis ‘podcastwandeling’ Walk of Things in Westkapelle.

Walk of Things is een podcast, en dus bedoeld voor de smartphone. Het is ook ‘zij’ (de telefoon) die je aan het begin toespreekt. ‘Zij’ beschouwt ons tweeën als een symbiose, en mij als haar benen. Ze wil dat wij de wereld doortrekken, ons overgeven aan alles wat er onderweg te zien is, en luisteren naar wat ‘de dingen’ ons te zeggen hebben. Ons onthaasten, en ons versimpelen.

Walk of Things is een ‘theatraal’ project dat stamt uit Oerol 2019. Dat is ook een zee-land natuurlijk. Bovendien is dit een project buiten tijd en plaats. Dus past het nog altijd in het Zeeland Nazomerfestival. Podcasts zijn aan een geweldige opmars bezig, dus ook om die reden is de keuze te begrijpen. En misschien te prijzen. Misschien, want het voelt een beetje dubbel: jezelf afsluiten geeft een ander soort focus, een nieuwe beleving. Maar het is zo individueel en universeel, dat je er nauwelijks een festivalgevoel van krijgt.

Na de kennismaking met ‘haar’ van de telefoon, krijgen we een relaas uit de mond van de zee (over de eeuwigheid), van een worm (over de oorsprong), van de dijk (een jazz-rap over goed en fout en risico durven nemen) en van de wind (over rust en beweging).

Ondertussen zijn we aan het wandelen, vanaf het Polderhuis in Westkapelle (boven op de dijk inloggen met QR-code). Dan over de dijk richting Domburg. Tot het vogeltelpunt en terug een klein uurtje. Een goed decor voor een filosofische excursie. En voor wie wandelen wat moeilijker is, is het net zo interessant om plaats te nemen op een bankje. De zee als Grote Aanwezige is wel een belangrijke inspirerende factor.

Eens goed nadenken over zin en oorsprong van het leven, over hoe het verder moet met de mensheid, kan belangwekkend zijn. Maar voor die helft van de mensen die zich introvert kan noemen, is het eigenlijk helemaal niets nieuws. Die helft kruipt wel vaker in de huid van de dingen om hen heen, en denkt na. Walk of Things biedt dus een kans van één op twee op iets verrassends of op iets zeer vertrouwds.