Tank weg voor grondige opknapbeurt


Een roestige tank wachtend op transport naar Nieuwdorp

De Shermantank staat niet meer op de dijk bij Westkapelle. Met behulp van een zware kraan werd het voertuig op 8 december 2020 van zijn plek getild en per dieplader overgebracht naar de werkloods van het Bevrijdingsmuseum Zeeland in Nieuwdorp. Daar wordt de Sherman volledig gerestaureerd door vrijwilligers. Daarna komt hij weer terug naar Westkapelle.

Wethouder Pieter Wisse (CDA, cultuur) verwacht dat hij er november volgend jaar weer staat als de geallieerde landing wordt herdacht. Wisse is blij dat het dagelijks bestuur van de gemeente geld vrij heeft gemaakt voor de restauratie. ,,Dat we doorgepakt hebben.” Want de tank verkeert in een slechte conditie. De Stichting Cultuurbehoud Westkapelle sloeg al enkele keren alarm omdat hij maar slechter en slechter werd. De tank moet volgens de stichting behouden blijven omdat het voertuig daadwerkelijk betrokken was bij de bevrijding van Westkapelle. Ook Stef Traas van het Bevrijdingsmuseum noemt hem zelfs een van de belangrijkste monumenten die herinneren aan de Slag om de Schelde.

De tank wordt de komende weken onderdeel voor onderdeel helemaal uit elkaar gehaald. Dan pas kunnen de vrijwilligers van het Bevrijdingsmuseum zien welke onderdelen aangekocht of nagemaakt moeten worden. Ook wordt er een speciale verf aangebracht zodat de tank bestand is tegen het zout van de zee.

Via een QR-code, op een bord op de plek van de tank, is online het restauratieproject te volgen. Daar worden zowel foto’s als filmpjes op geplaatst. Als de tank terug is gaan vrijwilligers van het Polderhuis haar onderhouden.

Tekst Emile Calon, PZC

Gepl. 9-12-2020