Oud-gemeentesecretaris Cornelis van Hercules overleden


Cornelis van Hercules 1931-2019

De oud-gemeentesecretaris van Westkapelle Cornelis van Hercules is op 1 mei 2019 overleden; hij was 87 jaar oud.
Kees van Hercules werd geboren in Middelburg en begon in die plaats al op jonge leeftijd zijn ambtelijke carrière bij de afdeling bevolking. Hij volgde de bestuursopleiding Gemeenteadministratie I en later Gemeentefinanciën. Na zijn huwelijk werd hij benoemd tot ambtenaar financiën op de gemeentesecretarie van Rilland-Bath; het echtpaar Van Hercules ging daar ook wonen. Voor hij naar Westkapelle kwam, werkte Van Hercules nog als financieel ambtenaar in de toenmalige gemeente Biervliet. In 1966 werd hij benoemd tot gemeenteontvanger van Westkapelle, als opvolger van Kornelis Flipse. Tussen alle toen wat bezadigde en traditioneel ingestelde ambtenaren gold hij als jeune-premier van de gemeente. Hij was ook ambtenaar van der burgerlijke stand en voltrok talloze huwelijken. Het gezin Van Hercules kwam te wonen in de Koudorpstraat en verhuisde later naar de Torenstraat. Elf jaar na zijn intrede in Westkapelle, in 1977, volgde hij Wim Dieleman op als gemeentesecretaris. In 1991 ging hij met vervroegd pensioen.

Zoals een gemeenteambtenaar in die tijd betaamde, was Kees van Hercules ook zeer actief in het plaatselijke verenigingsleven. Hij was trainer bij de voetbalvereniging De Noormannen en jarenlang voorzitter van de gymnastiekvereniging Hygiëa. Hij was één van de eerste leden en bestuurslid van de biljartvereniging Oudjes op Stoot. Bij sommige gelegenheden trad hij op als conferencier en op feestjes en bij jubilea verraste hij de aanwezigen met zijn toepasselijke gedichten.
Na zijn pensioen trok hij zich ook terug uit het sociale leven van Westkapelle. Toen aan de Kreek een wozoco was verrezen verhuisde het echtpaar Van Hercules daar naartoe. De laatste jaren kreeg Kees van Hercules gezondheidsproblemen en hij verbleef nog enige tijd in de het verpleeg- en verzorgingshuis aan de Tulpstraat in Koudekerke, waar hij overleed. Op 6 mei 2019 zal hij in Middelbvurg worden gecremeeerd.