Vuurtorenmuseum officieel geopend

Zaterdagochtend 14 mei 2016 was de officiële opening van de vuurtoren als museum. Al sinds het voorjaar van 2015 wordt de toren –en ook het ijzeren torentje- beheerd door het Polderhuis. Vanaf dat moment was de toren al wel regelmatig geopend, maar in eerste instantie was er aan de inrichting niets veranderd. Gedurende het afgelopen jaar zijn stap voor stap, vooral door vrijwilligers, de nodige voorzieningen aangebracht die nodig zijn om een bezoek aan de toren aantrekkelijk te maken en ook om het beheer te optimaliseren. Zo werd de ruimte op de begane grond die ooit bestemd was voor een noodaggregaat, van ramen voorzien en omgebouwd tot receptie/kantoor. Daarnaast zijn toiletten gebouwd, wat nog niet zo’n sinecure was omdat voor de afvoer een twee meter dikke funderingsmuur moest worden doorboord. Bij de ingang ligt informatiemateriaal voor de bezoekers en is ook een tv-scherm geplaatst, waarop beelden te zien zijn die met een drone boven Westkapelle zijn gemaakt.
Helaas konden niet alle etages voor het museum worden gebruikt omdat hier zend- en computerapparatuur voor de telefoonproviders is opgesteld.
Op de eerste verdieping is bedoeld als expositieruimte; hier is nu een tentoonstelling van foto’s van Ruben Oreel te zien.
De vierde etage is de torenwachterkamer. Deze geeft een indruk van het leven en het werk van de torenwachters in de 20e eeuw. Aan de oost- en westwand zijn grote foto’s te zien met het uitzicht vanaf die plaats omstreeks 1930. De torenwachterkamer is ingericht door de Stichting Cultuurbehoud Westkapelle.
De ruimte bovenin toont op informatiepanelen de geschiedenis van de toren en de ontwikkeling van kerktoren via vuurtoren met olielampen en koolspitslampen tot de tegenwoordige staat.
De openingshandeling onder grote belangstelling verricht door wethouder Chris Maas van de gemeente Veere, die de grote inzet prees van het Polderhuis en de talloze vrijwilligers, waaronder 20 nieuwe torenwachters.

Gepl. 18 mei 2016