Historische foto's van Westkapelle in de oorlog duiken op

Het archief van de Canadese provincie Alberta, Alberta Archives, heeft via Flickr.com. (een website voor het opslaan en delen van foto's), enkele foto's gepubliceerd die zijn gemaakt door de Canadese militair Donald Carson, kort na de geallieerde landing in Westkapelle in november 1944.

Donald Carson, van geboorte een Engelsman, was voor de 2e wereldoorlog een mijnwerker in Canada. Hij nam dienst in de 3de Canadese Infanteriedivisie als combat medic. Hij landde in Normandië op 8 juni 1944 en vocht in Frankrijk en België. Op 2 november 1944 landde Carson met de 4e Special Service Brigade van de Britse Commando's in Westkapelle. Tijdens de slag om de Schelde werd hij gewond , waarna hij voor het einde van de oorlog terugkeerde naar Canada.

De eenheid van fotograaf Carson landde aan de zuidkant van het gat in de dijk, dicht bij het Grote Hoofd en in die omgeving zijn ook de meeste foto's gemaakt. Ze tonen o.a. het tijdelijke geallieerde kamp bij Erika, Duitse krijgsgevangen en ook een gezicht op het verwoeste Westkapelle vanuit het zuiden en de stroomgeulen op de plaats waar eens het zuidelijke vroongebied was en nu de zgn. nooddijk ligt.

 

De foto's zijn gepaatst op de Beeldbank van deze website in de categorie Recent geplaatste foto's
Ook zijn de afbeeldingen te downloaden van de website http://www.flickr.com/photos/alberta_archives

 

Gepl. 7 jan 2014