Artikelindex

Klederdracht

De klederdrachten, ook wel streekdrachten genoemd, zijn in Zeeland goeddeels uit het straatbeeld verdwenen. Ook in Westkapelle, al zijn er anno 2017 nog slechts enkele (bejaarde) vrouwen die dagelijks in de traditionele dracht gekleed gaan. 

De diverse Zeeuwse streekdrachten en de geschiedenis er van zijn uitgebreid beschreven in het boek De Zeeuwse Streekdrachten 1800-2000 (Zwolle, 2005) onder eindredactie van Jeanine Dekker. 

In de 19e eeuw ontstond in Zeeland een diversiteit aan streekdrachten. Ieder eiland had zijn eigen dracht en zelfs van plaats tot plaats waren er soms aanmerkelijke verschillen. De klederdracht van Westkapelle is in grote lijnen hetzelfde als elders op Walcheren, al zijn er op onderdelen wel belangrijke andere accenten in de wijze van dragen. De dure lakense stoffen en de uitbundige sieraden, zoals gedragen door de rijke Walcherse boeren en boerinnen, kwamen in Westkapelle nauwelijks voor. Met name van de dijkwerkers was de kleding uiterst sober. 

Vrouwen in Westkappelse klederdracht; vier typen: v.l.n.r. feestelijk, daags, lichte rouw en zware rouw


Westkappelaars in dijkwerkerskleding

Het is onvermijdelijk dat de klederdracht als dagelijkse, gangbare kleding  binnen korte tijd definitief gaat verdwijnen. Veel klederdrachtstukken en sieraden zijn echter bewaard gebleven; de SCW heeft een eigen verzameling. Mede door de inspanningen van de SCW is ook de know how en de vaardigheid die bij het dragen van klederdrachten hoort, goed bewaard gebleven en voor de eerstkomende tijd gewaarborgd.

Bij diverse gelegenheden kleden Westkappelaars zich in de traditionele dracht. Een Westkappelse delegatie is steeds present bij de jaarlijkse streekdrachtendag van de Stichting de Zeeuwse Streekdrachten

Westkappelse deelnemers aan een Zeeuwse Streekdrachtendag

 Voor culturele en folkloristische evenementen kunnen bij de SCW klederdrachtstukken worden geleend. Zie volgende pagina. 

Laatst. gew. 6-3-2017


Uitlenen van klederdracht

Het uitgangspunt bij het uitlenen van klederdrachten is dat, dit kan voor activiteiten waarbij Westkapelle vertegenwoordigd en/of gepromoot werd. In de praktijk gaat de SCW met dit principe nogal ruim om. Een leenverzoek wordt in de praktijk ingewilligd voor alle niet commercièle activiteiten waarbij de Westkappelse instellingen en de Westkappelse cultuur acte de presence geven. In bepaalde gevallen, bijv. als het gebruik zuiver privé doeleinden behelst en klederdrachten daarvoor ook elders tegen betaling kunnen worden gehuurd, houdt de SCW zich het recht voor om uitlenen te weigeren. De lener van klederdracht moet er rekening mee houden dat het aankleden niet tot de service van de SCW behoort. Vooral bij het aankleden van vrouwen is wel enige deskundigheid vereist om daarmee representatief voor de dag te kunnen komen.

Voor het lenen moet een formulier worden ingevuld waarop de naam en het adres van de persoon welke de klederdrachtspullen leent vermeld staat en wat hij of zij allemaal heeft geleend en op welke datum.

Tevens staat op dit formulier ook vermeld wanneer de spullen weer moeten worden ingeleverd onder de volgende voorwaarden:

-- Voor het lenen van kleding wordt een passende vergoeding in rekening gebracht.

-- De kleding behoort voor het terugbrengen gelucht en afgeborsteld te worden.

-- Voor Boezeroenen wordt € 3,00 gerekend voor het wassen.

-- De cliënt is aansprakelijk voor vermissing en beschadiging van goederen.

-- Uitwassen op eigen initiatief is niet toegestaan.

Het formulier moet door de cliënt en de uitlener namens de SCW ondertekend worden.

Onder het beschadigen van goederen wordt bijvoorbeeld ook het laten nat regenen van van een langette (muts) gerekend. De kosten van het laten `opdoen` van een langette worden dan in rekening gebracht.

Voor informatie over het huren van klederdrachten kunt u contact opnemen met de klederdrachtencommissaris van de SCW,  de heer A. Lous, Kon. Wilhelminastraat 19, 4361 EC  Westkapelle, tel. 0118 572010, e-mail:Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.